Eli kouluasiat kovasti pinnalla. Suomi-koulu alkaa tänään, poikien koulu huomenna, Lauantaikoulu loogisesti lauantaina.

Eilen illalla pantiin poikien koulutarvikkeet oikeisiin laukkuihin ja kyllä on ukkeleilla melkoiset varastot. Onneksi tuota kaikea ei tarvitse raahata joka päivä koulun ja kodin välilä. P peri O:n vanhan koululaukun ja on siitä kovin iloinen. O on todella iloinen uudesta laukustaan koska se on samanlainen kuin hänen lempiserkullaan Hugolla.

TV5:n aamuohjelmassa puhuttiin ranskalaisesta koulusysteemistä ja siitä, miksi lapset/nuoret yhä vähemmän tykkäävät käydä koulua. Puhuttiin puolin ja toisin mm. siitä miten ranskalainen koulu on "vanhanaikainen" (asian voi nähdä myös niin että se "kunnioittaa perinteitä") ja miten lapset eivät ymmärrä miten koulutyöskentely liittyy oikeaan elämään nykyaikana.

Totta onkin, että monet ranskalaisen koulun hellimistä asioita ovat aikalailla nykymaailmalle vieraita - siis koulun ulkopuolella. Mutta onko se pahaksi? Jos ajatellaan että lapset esim. oppivat kirjoittamaan oikealla mustekynällä niin asian voi nähdä ainakin seuraavilla tavoilla:

- "Ai mutta sehän on hienoa! Mustekynällä oppii paljon kauniimpaa käsialaa kuin millään muulla kynällä."

- "Kuka enää käyttää mustekynää?? Miksi pitäisi käyttää?"

- "Tietokoneen käyttö koulussa on paljon fiksumpaa. Sitä työelämässä kuitenkin nykyään käytetään."

- "Niissä maissa/kouluissa joissa käytetään tietokoneita eivät lapset kohta osaa kirjoittaa lainkaan käsin. Se on sääli."


Ranskalainen koulu ei juuri opeta omaan oivaltamiseen eikä siellä pahemmin esitetä omia ideoita - ainakaan niitä ei juuri toteuteta. KOulutyö on alusta asti rankkaa ja läksyjä on paljon. Niihin suhtaudutaan vakavasti, eikä ole kovin harvinaista maksaa jollekin ulkopuoliselle joka tulee tekemään läksyt lasten kanssa. Monet vanhemmat kun eivät niistä edes selviytyisi....ja työpäivät ovat pitkiä, joten aikaakaan ei ole.

Aamuohjelmassa kerrottiin että 57 prosenttia n. 10-15 -vuotiaista ranskalaiskoululaisista kertoo kärsivänsä univaikeuksista (lähinnä  unettomuudesta). Koulu ja sen vaatimukset stressaavat. Monet vanhemmat lisäävät vielä tuota taakkaa hankkimalla lapselle lisäharjoituksia (joita Ranskassa on tarjolla vaikka kuinka) jotta lapsi "pärjäísi paremmin koulussa". Jos tuon lisäksi pitää käydä vielä harrastuksissa - kuten niin surullisen usein pitää, useita kertoja viikossa - onko ihme että on univaikeuksia sun muuta?

Jaksaisitko itse:
- koulu 8.30-17 (pitkä ruokatauko mutta jos vanhemmat ovat töissä niin lapsi on koko tuon ajan koulussa

- kotiläksyjä joihin voi mennä tuntikausia

- harrastuksia....