Eilen tulleessa Kodin kuvalehdessä (nro 2/2006) oli juttu jossa haastateltiin kirjailija Annamari Marttista. Aiheena vanhusten hoito nyky-Suomessa. Marttinen kertoo Alzheimerin tautia sairastaneen äitinsä hoitamisesta.

Juttu herätti minussa monia ajatuksia. Ensinnäkin nousi taas huoli omista vanhemmistani. Isä on syntynyt vuonna -34 ja äiti -37. Äiti on aina ollut todella hyvässä kunnossa ja sairastellut olemattoman vähän. Harrastaa paljon liikuntaa ja on kiinostunut kaikesta ja aloittaa jatkuvasti uusia harrastuksia jne. Hänestä en sinänsä ainakaan VIELÄ ole huolissani.

Isä sitten: hän on muutaman viime vuoden aikana alkanut oireilla "oudosti" ja joka paikka on tutkittu. Saaliina lähinnä vain korkea verenpaine. Mitään ei löydy, mutta "huono olo" jatkuu. Nyt jonottaa sen lisäksi lonkkaleikkaukseen (miksi sellaiseenkin joutuu JONOTTAMAAN kun on niin kipeäkin ettei paljon muuta tee kun istuu kotona???). Äiti on kertonut että isä ei nykyään "muista mitään". On kuulemma päivä päivältä huonomuistisempi eikä "osaa" enää tarttua asioihin. Minua huolestuttaa.

Se, että asun toisessa maassa lisää huoltani entisestään. Minun apuani ei tarvita ehkä vielä,  mutta entä jos muutaman vuoden päästä tilanne onkin aivan toinen? Koen takuulla olevani väärässä paikassa ja huolehdin itseni kuoliaaksi.

Sanon suoraan että pelkään tilannetta jossa jompi kumpi vanhemmistani joutuisi johonkin laitokseen. Tiedän tasan tarkkaan (olemme aiheesta puhuneet usein) mitä mieltä he siitä itse olisivat. Minua pelottaa vanheneminen. Ei omani - vielä, vaan omien vanhempieni. Minua pelottaa sairaudet, kärsimys ja yksinäisyys. Ja sitten se, että olen väärässä paikassa jos minua tarvitaan.

Kodin kuvalehti pyytää nyt ihmisiä (niin Suomesta kuin ulkomailtakin) kirjoittamaan aiheesta heille.
"Mitä vanhusten hoidossa pitäisi tehdä? Millaista vanhusten hoidon pitäisi olla? Mistä saisimme uusia malleja ja ratkaisuja? Kuinka vanhuksia hoidetaan muissa maissa ja mihin hintaan? Mitkä ovat sinun kokemuksesi ikääntyvien omaistesi hoidosta? Mitkä ovat jaksamiskeinosi? Painaako mieltäsi joka päivä hätä ikääntyvän äidin, isän tai muun rakkaasi hoidosta?"

Muun muassa tuollaisia kusymyksiä pyydetään pohdittavaksi.
Voit lähettää vastauksesi osoitteella
Kodin kuvalehti
PL 100
00040 Sanoma Magazines
Kuoreen tunnus "Hyvä vanhuus"

tai sähköpostilla kodin.kuvalehti@sanomamagazines.fi
helmikuun loppuun mennessä.
Kirjoita enintään 5000 merkkiä tai 2 liuskaa. Voit käyttää nimimerkkiä, mutta laita mukaan omat tietosi: nimi, osoite, puhelinnumero, ikä ja ammatti. Julkaistuista kirjoituksista maksetaan palkkio.