Muokkaus, muokkaus:
Anteeksi, Anna Gavalda että unohdin mainita sinun mainiot kirjasi! Tykkään kaikista ja suosittelen muillekin!

1. Kirja joka muutti elämäsi?

Mikään kirja ei kai ihan varsinaisesti ole eläämääni muuttanut, mutta elämääni on paljon vaikuttanut mm. nuorena lukemani Rikos ja rangaistus. Kirja, jonka luin - Kaurismäen samannimisen elokuvan useaan kertaan katsottuani - kolmessa yössä. Yössä, nimenomaan. Päivällä en sitä osannut lukea.

Toinen todella vaikuttava on Waltarin Suuri illusioni. Luin sen toisen kerran vanhempana, ja se vaikutti edelleen...tosin hiukan eri tavalla. Olin kai kasvanut itsekin.


2.
Kirja jonka olet lukenut useammin kuin kerran?

Niitä on todella paljon! Minulla on sellaisiakin kirjoja jotka luen esim. joka kesä. Yksi niistä on Agatha Cristien Kymmenen pientä neekeripoikaa. Se ei mielestäni ole edes mikään kirjallisuuden riemuvoitto, mutta se "kuuluu" kesääni, enkä piru vie edelleenkään muista (!!!) kuka tappaja on! Tai oikeastaan muistan, mutta TEESKENTELEN että olen unohtanutt...ja luen taas uudelleen. Nautin siitä tunnelmasta mikä tulee kun lukee tuttua kirjaa ja kohta tulee se ja se juttu jne.

Mika Waltarin novellikokoelman 10 Waltaria olen lukenut todella moneen kertaan. En ihan kaikkia novelleja yhtä moneen kertaan, mutta esim. suosikkini Fine van Brooklynin, Kultakutrin, Sellaista ei tapahdu ja Ei koskaan huomispäivää olen lukenut "lukemattomat kerrat".

Ranya ElRAmlyn Auringon aseman olen lukenut kolme kertaa. Nautin hänen kirjoituksensa etenemisestä ja hänen tyylistään. Monet muut eivät voi sietää hänen tapaansa toistaa ja käyttää tiettyjä kikkoja ja sanoja jatkuvasti. Minä nautin juuri siitä. Lisäksi tarina kahden eri kulttuurin keskellä kasvaneista lapsista liittyy meidänkin perheeseemme. Kirjaa lukiessani mietin mahtavatko omat poikani myöhemmin ajatella kuten ElRAmly vanhemmistaan kirjoitti.


3. Kirja jonka ottaisit mukaan autiolle saarelle?

Olisiko se vihdoin Raamatun paikka? Kirja, jota olen vuosien mittaan useasti aloitellut, mutten koskaan kokonaisuudessaan lukenut. Osia sieltä, osia täältä, mutta haluaisin lukea sen alusta loppuun kuin minkä tahansa kirjan.


4. Kirja joka teki sinut hilpeäksi, kevytmieliseksi, huikentelevaiseksi.

Sinikka Nopolan Ei tehrä tästä ny numeroo ja Se on myähästä ny saavat minut lukemaan tekstiä ääneen (joka ranskalaiselle, suomea taitamattomalle miehelleni!) ja nauramaan ja hokemaan "just näin se on!" ja puhumaan entistäkin enemmän tampereen murretta ja toivomaan ettei kirja koskaan lopu.

Myös Markus Kajon kirjat saavat aikaan suurta hilpeyttä vaikka olisin jonkun jutun lukenut kymmeneen kertaan.


5. Kirja joka sai sinut sortumaan nyyhkytyksiin?

Nyyhkin pikemminkin elokuvissa, mutta muistan että opintoihini kuului Jan Myrdalin kirjoittama Barndom, jonka perhekuvausta lukiessani kyllä sai silmiä pyyhkiä. Myrdalin toisetkin kirjat En annan värld ja Tolv på det trettonde vaikuttivat samoin. Pahinta on, että kirjat eivät ole ihan pelkkää fiktiota...

Sitten on sellaisia kirjoja joiden sulkemisen jälkeen haluan vain olla hiljaa ja yksin. En osaa heti oikein tarttua mihinkään, haluan miettiä ja roikkua kirjan aiheuttamassa olotilassa. Yksi niistä on Tunnit. Elokuva tosin aiheutti vielä suuremman mykistymisen.


6. Kirja jonka toivoisit kirjoitetun?

Toivoisin että vanhempi poikani kirjoittaisi kirjan itsestään minulle. Toivoisin osaavani ymmärtää häntä paremmin. Sitä kirjaa kuitenkin saamme varmasti odottaa. Poika kun on vasta 7-vuotias!


7. Kirja jota et toivoisi kirjoitetun?

Saahan sitä kirjoittaa. Joskus vain huomaan kirjan luettuani ajattelevani että miten ihmeessä tämäkin on julkaistu?? Eikö niille tämän parempia käsikirjoituksia todellakaan lähetetä, kun kerran yleisessä tiedossa on että tekstejä tulvii kustantamoihin...

8. Kirja jota parhaillaan luet?

Aloitin juuri Paolo Coelhon Alkemistin. Olisin toivonut ettei sitä olisi rummutettu niin kauheasti aivan upeaksi kirjaksi jne. Se lisää paineita (mitä jos minä en pidäkään tästä? olenko tyhmä ellen "tajua" tätä kun koko maailma sanoo että tämä nyt vaan on luettava??)ja tavallaan häiritsee lukemista. Minulle on käynyt mm. Sinuhe egyptiläisen kanssa niin, että mitä enemmän toitotetaan miten upea se on ja se "pitää lukea" niin sen huonommin pääsen kirjassa eteen päin. Olen aloittanut sen useaan kertaan, mutta en vain pidä siitä. Waltarin niin monista muista pidän kovasti.


9. Kirja jonka aiot lukea?

Minä nyt luen lähes mitä vaan, mutta jos tuo Coelho osoittautuu mieleiseksi niin sitten hänen muutkin kirjansa haluan lukea. Sitten haluaisin lukea Regina Raskin kaksi viimeisintä kirjaa. Edelliset minulla on, ja tykkään niistä. Ja jos ja kun Katja Kalliolta tulee jotakin niin luen varmasti, Amélie Nothombin kirjoihin haluan tutustua myös, monet tykkäävät hänestä ja hän on kirjoittanut paljon...ei lopu heti jos satun tykkäämään.


 
10. Haasta viisi blogittajaa...

En haasta. Vastatkoon ken haluaa. Uteliaana luen kaikkien mieltymyksistä.