"Mitkä asiat (Hollannissa)paremmin, mitä et Suomesta kaipaa yhtään?"
Ajattelin Kukkamaan kommenttiloodassani esittämän kysymyksen innottamana kirjoittaa aiheesta enemmänkin. Kiitos, Kukkis idean antamisesta!

Hiukan alustusta: muutin Suomesta tammikuussa -97. Silloin alkoivat kysymykset "mikä Ranskassa on paremmin/huonommin kuin Suomessa?", "mitä kaipaat Suomesta (vai kaipaatko mitään?" ja "kuinka kauan aiot asua ulkomailla, haluatko palata Suomeen?". Kysyjinä olivat sukulaiset, ystävät, tuttavat, tapaamani Ranskassa asuvat suomalaiset jne.

Kaikki nuo kysymykset ovat ymmärrettäviä, ja minusta ulkomaille muuttavan tulee ehdottomasti miettiä noita juttuja. Mitään julkista selontekoa ei toki tarvitse tehdä, mutta omassa päässään on terveellistä miettiä. Jo ihan sen kuuluisan kulttuurishokinin takia...

Ensimmäiset pari vuotta huomasin usein tekeväni vertailuja Suomen ja Ranskan välillä. Välillä ääneen, mutta lähes koko ajan hiljaisesti mielessäni ainakin. Vertailut liittyivät kaikkeen, ja tasapainottelin Suomen ja Ranskan välillä. Milloin Suomi oli "parempi", milloin Ranska "voitti" vertailun. Kaikki riippui mielialasta, sillä kuten tiedämme faktatkin voi nähdä monessa eri valossa.

Mieli teki välillä yleistää rankasti ja osoittaa Ranska/Suomi - kumpikin vuorollaan - "kelvottomaksi" ja tyhmäksi paikaksi...ihmisistä nyt puhumattakaan.

Olisiko sitten aika tehnyt tehtävänsä...? Vähitellen alkoi kirkastua niinkin yksinkertainen asia, että joka maassa on hyviä ja huonoja asioita, joka maassa on tolloja mutta myös hyviä ihmisiä ja - se tärkein - omalla asenteella on valtava vaikutus siihen miten tulee kohdelluksi, ja miten jossakin paikassa viihtyy.

Aloin varoa laukomasta "totuuksia" puolin tai toisin, vertailut alkoivat (pääni sisälläkin) muuttua harvemmiksi...eivät ainakaan tulleet enää automaattisesti esille joka hemmetin asian kohdalla. Kysymykset toki jatkuivat ja jatkuvat yhä (siksi tämän keksin kirjoittaakin!) eikä siinä mitään, se on kuten sanottua aivan ymmärrettävää. Huomaan vaan, että minun on yhä vaikeampi vastata! En oikein "osaa" enää ajatella niin että vertaisin kaikkea koko ajan.

Neljä vuotta sitten muutimme Ranskasta Hollantiin. Muutto oli aivan erilainen kuin ensimmäinen lähtöni. Olin paremmin valmistautunut siihen mitä päässä saattaa alkaa myllertää. Asiat eivät tuntuneet aivan yhtä suurilta kuin ensimmäisen muuton yhteydessä. No, olinhan hiukan vanhentunut, oli kaksi lastakin ja ehkä olin jotain pientä oppinutkin.

Hollantia olen aina katsellut kuin ulkoapäin, turistina. Se johtuu ehkä siitä, että alunperinkin tiesimme tulevamme tänne vain "joksikin aikaa". Viidestä vuodesta puhuimme muuttaessamme, ja uskon sen tulevan olemaan aika lähellä totuutta. Tämä "turistin status" antaa minun suhtautua asioihin kiihkottomammin, kuin jos pitäisi ajatella että tämä on nyt sitten minun kotimaani kuolemaan saakka...Täällä ON asioita jotka ovat minusta aivan takapuolesta, täällä ON paljon aivan puupäisiä ihmisiä...mutta jotenkin noille epäkohdille onnistuu lähinnä naureskelemaan (ei toki aivan mustina päivinä). Ajattelen että tämä on teidän pieni hullunkurinen maanne, minä täällä muutaman vuoden katselen tätä menoa ja opin uutta erilaisista oloista ja ihmisistä.

Tämä maa ei koskaan ole tuntunut kodilta, mutta eipä se haittaakaan, kun sen ei ole tarkoituskaan siltä tuntua. Omassa, fyysisessä kodissamme onneksi tunnen olevani "kotona".

Minua ihmetyttää välillä kun vuosikymmeniäkin Suomesta poissa asuneet puhuvat "koto(tai koti)-Suomesta". Minulle Suomi on synnyinmaa, mutta jos asun muualla niin ei Suomi silloin ole minulle kotimaa. Suomi on minulle myös isänmaa, ja koen hyvin vahvasti olevani suomalainen. Mutta kotimaa....sitä se ei ole, ellen siellä asu.

Ulkomailla asuva saa usein varoa kommenttiensa kanssa. Jostakin syystä meikäläisten Suomea koskevat (negatiiviset) kommentit otetaan muiden suomalaisten keskuudessa aika usein huonosti. Kuin ulkomailla asuva suomalainen ei enää saisi sanoa puoltakaan pahaa sanaa Suomesta! Arvioinnit otetaan välillä vastaan jopa niin tylysti, että ilmoitetaan paremmaksi sitten "pysyä siellä ulkomailla, kun siellä on kaikki niin hyvin" - vaikka ei olisi halaistulla sanalla viitattu sen "ulkomaan" asioiden tilaan. Mutta tässäkin tulee esiin tuo vertailu; jos sanot Suomesta jotakin pahaa, sen oletetaan usein tarkoittavan "mutta muualla tämä asia on niiiin paljon paremmin!".

Olen harrastanut ankaraa epäkohtien kommentointia jo Suomessa asuessani. Se ominaisuus ei minusta tule poistumaan. Joillekin ihmisille tekisi vain mieli rautalangasta vääntää että se on eri asia kuin vertailu. Jos sanon "terveydenhuolto Suomessa on huonolla tolalla" niin se tarkoittaa juuri tuota. Se ei tarkoita "Hollannissa terveydenuolto on niiiin paljon paremmin järjestetty" . (Hihh hii, nyt pääsee tahaton tirskahdus sillä tuollaista ei voisi suustaan päästää...jokainen Hollannissa asunut tietää miksi;-))

Tuli muuten aihetta liipaten vielä yksi asia mieleen:
kun eurot otettiin käyttöön, aloin miettiä mitä mikäkin maksaa frangeissa. Nyt, Hollannissakin mietin aina joskus vielä montako frangia se ja se olisi. Moni suomalainen sanoo että tuohan on ihan hullua,  minä ainakin mietin markoissa.

Minusta taas on aivan normaalia että ajattelen frangeja. Käytinhän niitä, kun uusi raha tuli.