Eilen hain pienempää poikaa luokasta koulun jälkeen. Kerroin opettajalle että poika oli sanonut tehneensä "paljon töitä" edellispäivänä, ja kysyin onko opettaja samaa mieltä. Voi miten ylimielisesti hänen piti siihen tuhahtaa..."ei ole totta, ei todellakaan"...

Ja taas kuulin miten on niin kamalan vaikeaa ja meidän on kyllä puhuttava. Sanoin että lyödään päivä lukkoon sitten ja äkkiä. Sain "ajan" kahden viikon päästä keskiviikolle.

Bussipysäkillä juttelin luokassa toimivan avustajan kanssa. Hän on n. 50-vuotias, erittäin rauhallinen ja mukava nainen. Kyselin pojastani ja luokasta ylipäätään. Hänen viestinsä oli suhteellisen samanlainen kuin opettajankin, mutta hän osaa asetella sanat niin, että koko juttu ei vaikuta katastrofilta - kuten ope sen saa kuullostamaan. Avustaja kertoi että tämä ryhmä on erityisen kovaääninen (eli sain selville että siellä on paljon remuavia ja huutavia lapsia) mutta että oma poikani ei siellä juuri puhu eikä muutenkaan ääntele. Avustaja kertoi myös, että on hyvin mahdollista että yksi toinen poika leikkasi poikani paitaan rei’än. Niinhän poikani kertoikin, mutten uskonut kun hän on itsekin leikellyt sitä sun tätä kotona, ja on syyttänyt muita...

Kaikenkaikkiaan avustajan kanssa juttelu oli antoisa. Ymmärrän että opettajalla ja hänellä on kovasti tekemistä noiden 25:en lapsen kanssa. Joukossa on monta ranskaa huonosti puhuvaa, ja joukossa on monta riehujaa jne. Avustaja otti asian niin, että toki he yrittävät parhaansa jotta voivat auttaa hitaitakin ja niitä jotka osaavat huonommin. Opettaja vain keskittyi moittimaan poikaani hitaudesta ja siitä ettei hän halua tehdä töitä. Nyt minulla alkaa olla kuva siitä mitä luokassa tapahtuu ja mikä voi olla syynä mihinkin. On ihan hyvä ja mielenkiintoista jutella opettajan kanssa - sitten kahden viikon kuluttua.

****

Luin juuri että Anna Gavaldan kirjasta Ensemble, c’est tout (Kimpassa) on tehty elokuva. Se tulee ulos ainakin Ranskassa maaliskuussa. Sen toinen pääosan esittäjä on Audrey Tatou. Namia niille jotka hänestä tykkäävät. Minä tykkään!

***

Pistin miehen mukaan töihin aika palan eilistä suklaakakkua. Tarjotkoon myös työkaverilleen. Pienempi poika pyysi ja sai myös kouluun eväslaukkuun pienen palan jälkiruuaksi. Isompi ei kakkuihin koske. Ei ole koskaan syönyt palaakaan. Mutta haitanneeko tuo.