Olen kirjoittanut aikaisemminkin hollantilaisten ruokakauppojen minussa nostattamasta raivosta. Yleensä syynä on ollut puutteellinen valikoima, hyllyssä mätiä tuotteita, liian ahtaat kaupat ja sen sellainen. Tänään on taas syytä älähtää.

30.4 vietetään täällä kuningattaren syntymäpäivää. Siitä voi asiaa tuntematon lukea vaikka täältä. Koska päivä sattuu nyt maanantaiksi, tässä on monelle pitkä juhlaputki, jota varten pitää ilmeisesti varustautua myös hankkimalla paljon ruokaa ja juomaa. Siksi siis - tänään klo 15.00 - kaupassa ei ollut juuri mitään jäljellä. Etsin peruselintarvikkeita enkä mitään kotkotuksia, mutta totuus oli ettei siellä ollut vaikkapa salaattia (minkäänlaista), paprikaa (ei sitten minkään väristä, ei tavallista, ei luomu), ei lampaan lihaa, vain yhdenlaista naudanlihaa (tyhmiä valmiiksimaustettuja pihvejä), vain vähän leipää josta liki tapeltiin...ja kauppa auki vielä kolme tuntia!

Viiniä ja olutta oli sen sijaan pantu näyttävästi esille joka paikkaan. Ei vaaraa että loppuisi. Sipsejä olisi saanut myös vaikka minkämuotoisia ja vaikka millä E-numeroilla maustettuina. Lihatiski sen sijaan oli lähinnä surkuhupaisa näky, kun sen takana nojaili lihatiskin setä tärkeän näköisenä kaikkien 150 kilonsa kanssa...että lihaa kyllä oli, mutta vain tiskin väärällä puolella.

Vaikka olen  joskus sanonutkin että voisin elää Halloum-juustolla, niin olisin mieluusti jotakin muutakin ottanut. No sain lisäksi viinin ja yhden leivän, muroja ja jugurttia ja kananmunia. Sitten piti mennä toiseen kauppaan katsomaan olisiko tilanne yhtään parempi. Se oli, mutta vain hiukan. Onneksi emme "vietä" tätä kuningattaren syntymäpäivää millään muotoa (emmekä sen paremmin vappuakaan), ei ole tulossa ruokavieraita eikä mitään.

Mutta perskeles että voi panna vihaksi tuollaiset puodit. Onko Suomessa sama meininki juhlapyhien alla? Kyllä mää sen muistan hyvinkin että kansa rynnii kuin mullilauma ruokaaruokaaruokaa hakemaan ja sitä ostetaan kuin olisi talvisota tulossa mutta miten on, ovatko hyllyt tyhjänä vai osaavatko kaupat varautua?