Eilen kannoin kotiin tämän:

528135.jpg

Underwood standard typewriter nro 5.

528138.jpg

Valmistettu USA:ssa ranskalaisille markkinoille.

528137.jpg

Ranskalaiset kirjasimet.

528136.jpg

Kaunis kuin mikä!

528132.jpg

Pieni tutkimusmatka netissä paljasti että kone on mitä varmimmin vuodelta 1923, ja että siinä on muutamia eroavaisuuksia verrattuna koneisiin, jotka on tehty amerikkalaisia markkinoita varten.

528131.jpg

Ebay:ssa on myynnissä joitakin samanlaisia koneita (amer. versioita) mutta yhtään aivan samanlaista en nähnyt. Minä maksoin tästä liikuttavan vähän (noin parikymmentä euroa) kierrätyskeskuksessa. Se oli erittäin likainen, eikä minulla ollut aavistustakaan toimiiko se. En myöskään ehtinyt alkaa tarkistaa ovatko kaikki osat paikoillaan tms., sillä kun olin nähnyt koneen yhdessä nurkassa iski siihen silmänsä yksi toinenkin nainen. Piti siis toimia nopeasti.

Kotona tappelin miehen kanssa siitä kumpi saa hinkata kaunottaren puhtaaksi. Jaoimme työn, ja mies öljysi koneen lopuksi. Kuin ihmeen kaupalla värinauhakin toimii.

Mahtaisiko joku minun "Pariisin-agenteistani" voida käydä nappaamassa kuvan 26 boulevard Haussmannilta? Haluaisin niin kovasti saada tietää mitä siinä kohdalla on nyt. Tuskin enää "Underwood société anonyme" - vaan kuka tietää!

Seuraavaksi halajan sitten gramofonia ja sellaista vanhaa kampipuhelinta...