Selvennyksen vuoksi; O on isompi poikani (pian 7 vuotta), P pienempi (4 ja puoli).

O on kirjoittanut pukille kirjeen ja pannut sen kuusen alle.
Siinä ei ole lahjatoiveita, vaan suoranaista mustamaalausta. Siinä lukee suunnilleen näin:
"Minä O olen ollut aika aika kiltti. Minun veljeni P ei ole ollut kiltti". Ja lopussa esimerkit tilanteista missä P ei ole ollut kiltisti..

O on oppinut lukemaan niin suomeksi kuin ranskaksikin! Voi miten iloinen olen, ja voi miten hän itse siitä nauttii! Suomeksi ei olla oikeastaan edes opetettu. Se on tullut siinä kaupanpäällisiksi ranskan ohella - mitä tavallaan ihmettelen, koska kielisysteemi nyt kuitenkin on täysin erilainen.

O sai myös koulusta väliarvostelun. Melkein kaikki kohdat (ja niitä on PALJON) olivat A:ta. Ihan pari B:tä, ja oliko yksi C. Lisänä opettajan kirjallinen selvitys siitä, miten hyvä ja kiltti oppilas O on. Oooh...Poika kertoi isälleen että kun hän kasvaa, hän aikoo saada vain "super A:ta". Oma rima on ainakin korkealla;-). Minulle O sanoi että nyt hän sitten "lukee, lukee, lukee aina vaan enemmän...". "Minä luen aina vaan".

Hän on myös yhtenä ensimmäisistä saanut luokassa sellaisen ylimääräisten tehtävien kansion. Sen saa vasta, kun osaa tarpeeksi hyvin lukea, ja ymmärtää sanallisia tehtäviä. Poika on niin iloinen.

Katto Kassinen on O:n suosikki!
Aloin lukea omia vanhoja kirjojani, ja toinen Kassinen on jo menossa. O hykertelee ääneen ja välillä nauraa liki hysteerisessä tilassa - aivan niissä samoissa kohdissa kuin itsekin nauroin kauan, kauan sitten.
Omituista muuten, että muistan noin hyvin nuo tarinat.


Mihin suuntaan osoittaa merihevosen häntä??
Se on nyt mietinnän ja tutkimuksen alla. O vieraili koulun kanssa Sea Life -akvaariossa, missä he tutustuivat erityisesti merihevosiin. Koulussa on tehty yhtä sun toista merihevosiin liittyvää myös.

Kotona kaivettiin Larousse -tietosanakirja esiin, ja katsottiin miten päin merihevosen häntä kirjan kuvassa on. Se on rullalla "sisään päin" eli samaan suuntaan kuin missä nokka on. Koulussa opettaja oli kuitenkin sanonut että se on "ulos päin" eli sinne taakse nenästä katsottuna. Se Lifessä taas oli kuitenkin sanottu että merihevoset voivat hännällään tarttua kiinni johonkin - tästä voisi päätellä että häntä ei  olekaan staattisessa asennossa vaan on perätii LIIKKUVAINEN.

Tällaisia sitä pitää tutkia kun muuten ei saa sen hetken rauhaa;-)...

****
O:n uusin kiinnostuksen kohde on roomalaiset kirjaimet. Kaikki alkoi kun hän näki Star Wars IV -tekstin, ja kuuli isänsä sanovan Star Wars "neljä". Eli siis neljä = IV.

Sitten alkoi kysely siitä miten muut numerot kirjoitetaan roomalaisittain. Sitten O tiedusteli vaativaan sävyyn missä ja milloin roomalaisia numeroita on käytetty, käytetäänkö vielä ja miksei, jos ei käytetä, kuka on keksinyt ne jne.

****

O on melkein oppinut lukemaan ranskaksi. On iloinen ja ylpeä. Suomi-koulussa käyminen ei kiinnosta nyt yhtään, ja Suomi-koulun tehtävät ovat "paljon tyhmempiä kuin ranskakoulun". En aio tässä vaiheessa painostaa yhtään. Haluan että O oppii ensin kunnolla lukemaan ranskaksi. VAsta sitten on aika opetella suomeksi - jos se sujuu hänen omasta halustaan.

O kuuntelee jo mielellään pitkiä tarinoita kun luen illalla. Olen lukenut mm. Nalle Puh  -kirjan kokonaan luku per ilta. Se on siis paksu kirja jossa on vain ihan muutama kuva. Teksti on pientä pränttiä.

Seuraavaksi ajattelin esitellä Katto Kassinen -kirjoja. Nuo ovat kaikki mun vanhoja...O on alkanut huolestua siitä miten joulupukki pääsee tänne jouluna. Sanoin etten kovinkaan paljon usko siihen että pukki tulisi savupiipusta.
O: Voiko se tulla sitten ikkunasta ja jättää lahjat kuusen viereen? Kun se ei voi tulla alaovesta ainakaan kun sillä ei ole avaimia...niin sitten meidän pitää panna kuusi ihan ikkunan viereen että se näkee sen jos se tulee ikkunasta!

*

O: Mikä minun toinen nimi on?
Minä: Victor.
O: Miksei se voi olla Skywalker?
Minä:...no kun....

*

O:a onnisti: toissavuonna samalla luokala ollut Theresa - O:n suuri ihastus - on taas samalla luokalla...ja istuu vielä hänen edessään. Sanoin että ole sitten kiltti Theresalle. O lupasi olla, mutta kertoi että oli jo "kutittanut sitä tukasta".
*

"Äiti tykkään sinusta aika hyvästi"
ilmoittaa O säännöllisin väliajoin. Etenkin silloin, kun haluaisi saada jotakin. Onneksi muutenkin.


"Kokeilin vaan että kaikki on hyvin kiinni ja ettei mitään luita ole poikki" sanoi O kaulaansa hiplaten ja jänteisiin tutustuen.

*

Katselin asuntoja netissä. O tuli sanomaan: "haluaisin asua sellaisessa PIENESSÄ KODISSA (omakotitalo) jossa olisi KUKKATAHRA (puutarha) ja omenapuu pihassa..siellä talon takana.

*

Pojilla on "vauvasimpukoita". Keräsivät mikroskooppisen kokoisia simpukoita rannalta. O pani yhden kaikista pienimmän vesilasiin koska "se tykkää vedestä". O arveli että simpukka voi vielä kasvaakin jos vain saa olla vedessä. Katsotaan miten asia edistyy.
 
*
O:n käytännön matematiikkaa: "kun mulla on 6 kananugettia ja syön 2, mulla on enää 4".
Bussissa O laskee sisääntulevat ihmiset ja miinustaa poistuvat.
Koira emäntänsä sylissä aiheutti kommentin "yks ja puoli".
Bussiin tuli ihan valtavan lihava mies, ja pelkäsin että O sanoo taas yks ja puoli..toisaalta eihän se olisi haitannut. Suomen kielestä on paljon etua ulkomailla!


P on saanut tänä syksynä oman kuukausikortin bussiin. Hän näyttää siellä HUOLELLISESTI kuskille - joskus tuskastuttavankin pitkään. Joskus P tempaisee kortin niin lähelle kuskin naamaa, ettei tämä varmaan näe lukea lipusta yhtään mitään. Sitten P tempaisee kortin taskuunsa ja juosta viipottaa bussiin viimeiselle penkkiriville. Aina.

******

Uusin leikki on Mies ja Vauva. P sanoo: "äiti on pieni vauva, minä olen MIES". Sitten vauva makaa jossakin ja vinkuu vietävästi. Mies tuo vauvalle leluja ja taputtelee. Jos vauva edelleen kiljuu, sanoo Mies topakasti: "ei itke enää!".
Silloin on parasta totella, sillä muuten Mies muutuu Kissaksi - ja voi vaikka puraista tai raapia.

****
P on ominut mun vanhan NILLE-NALLEN.
Nalle saa nukkua vieressä ja nalle haluaisi mennä kouluunkin. NAllen hampaita pestää useammin kuin omia...

****

P osaa tehdä hienoja kieppejä voimistelutelineellä!
Kylmähermoisintakin yleisöä huimaa kuitenkin kun P heittää kroppa suorana kiepauksen taaksepäin...tukka maata hipoen. Vaikea kuvailla, TÄMÄ ON NÄHTÄVÄ ITSE!

****

P tykkää pussata. Hän tulee viereen ja pussaa moneen kertaan suulle, nenään, otsaan ja mihin milloinkin. Hänestä sietäisi ottaa mallia.

P tulee yöllä viereen. Seisoo meidän sängyn vieressä, sanoo "äitiii", ja ojentaa käsiään. Pakkohan se sinne on ottaa. Sitäpaitsi P nukkuu sievästi eikä potki.

"Ei haittaa" sanoo P kun lyön pääni astiakaapin kulmaan.
Häntä ei haittaa koskaan mikään, eikä minuakaan haittaisi jos muistaisin kuunnella häntä useammin.