Olemme taas miehen kanssa puhuneet takaisin Ranskan muuttamisesta. Hollannissa olemme olleet jo yli kolme vuotta, ja se alkaa riittää. Poikien koulu on tavattoman kallis, ja tämä elämänmeno ei meitä oikein huvita. Tämä ei missään nimessä tunnu kodista meistä kummastakaan - lapsista en tiedä, eivät osaa oikein tuollaisia vielä kertoa tai pohtiakaan.

Emme ole ihmisiä jotka osaisivat/haluaisivat mennä tyhjän päälle. Niinpä mies etsii ensin työpaikan tässä kevään kuluessa, jonka turvin voimme sitten asettua jonnekin. Mutta minne päin Ranskaa???

Meillä on yhdessä asumisesta kokemusta vain aivan Pariisista ja sen tuntumasta. Mies on opiskeluaikoinaan asunut Clermond-Ferrand:in lähellä ja Brestissä. Hän on asunut ihan lapsuutensa Pariisissa, mutta suuren osan elämästään  isänsä työn vuoksi Senegalissa ja lähi-idässä. Emme ole kovin paljon edes matkustelleet Ranskassa, joten mielikuvia on paljon enemmän kuin tietoa. (Eikä jossakin paikassa turistina oleminen suinkaan ole sama juttu kuin siellä asuminen).

Toki on niin että on mentävä sinne mistä työtä löytyy...mutta sitä ei tietysti löydy ainakaan paikoista mistä sitä ei edes hae! Eli olemme miettineet ensin mitkä ovat niitä alueita joihin emme edes halaja. Minulle ihan ehdoton ykkönen sellaisista on Ranskan itä-raja siellä Saksan tuntumassa.

Onko sitten kaupunki "parempi" kuin maaseutu? Ja minkä kokoinen kaupunki..? Minusta pahin vaihtoehto on alue mikä ei ole maaseutua eikä kaupunkia..sellainen ei-mikään. Kun ajattelen että asuisin taas suuressa kaupungissa, ahdistun. Toisaalta se merkitsee monia mahdollisuuksia. Kun taas ajattelen että asuisin aivan maaseudulla niin ahdistun taas. Mutta sellainenkin asuminen avaisi monia mahdollisuuksia - toki aivan tyystin erilaisia kuin kaupunkielämä...mutta ehkä juuri sellaisia, joita meidän perheemme nyt kaipaisi.

Sitten on vielä ilmastokysymys. Vihaan kylmyyttä. Toisaalta tulen hermostuneeksi liiallisesta kuumuudestakin. Meren läheisyys on alkanut tulla tärkeäksi täällä Haagissa asuessamme. Korkeista paikoista en pidä, joten vuoristoon ei kiitos!

Mene ja tiedä. Kun vaan tietäisi mihin menisi!